دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا در مطالعهای عجیب دریافتهاند که برخی از افراد افسرده درصورتیکه یک شب را بهطور کامل بیدار بمانند، ممکن است حس بهتری پیدا کنند و این قضیه احتمالاً مرتبط با تغییراتی است که در پیوند میان بخشهای شناختی و حسی مغز بهوجود میآید.
پژوهشگران در مطالعهای اسکن fMRI مغزی 54 فرد سالم بدون سابقه اختلالهای ذهنی و 30 فرد مبتلا به افسردگی شدید را تهیه و آنها را با هم بررسی کردند. از میان افراد سالم، 16 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند و در طول شب خوابیدند. اما از بقیه خواسته شد که تا صبح کتاب بخوانند، با کامپیوتر بازی کنند یا تلویزیون ببینند. آنها نمیتوانستند کافئین دریافت یا ورزش کنند.
نخوابیدن در طول شب نهتنها فعالیتهای شناختی مغز را مختل و کُند میکند، بلکه باعث کاهش سرعت تنظیم احساسات میشود، چون آمیگدال بیشازاندازه فعال میماند و با افت کارکرد مواجه میشود. با ازکارافتادن قشر پیشپیشانی، خلقوخو هم تغییر میکند و ممکن است بداخلاق شویم.
شب بیداری چه اثری روی مغز مبتلا به افسردگی میگذارد؟
با اینحال، محققان میگویند 13 نفر از 30 فرد درگیر با افسردگی، پس از یک شب نخوابیدن با بهبود حال خود مواجه شدهاند. اسکنهای مغزی احتمالاً علت این اتفاق را توضیح میدهند.
پژوهشگران میگویند ارتباطات میان آمیگدال و پل بین ناحیههای شناختی و حسی مغز موسوم به «قشر دستبندی پیشین» ظاهراً در این افراد بهتر شده است.
بهعلاوه، این بهبود حتی پس از دو شب خوابیدن همچنان در ذهن این افراد مشاهده میشد. البته گفتنی است که افراد سالم پس از این آزمایش همان شکل از بدخلقی را به نمایش
گذاشتند که معمولاً در افرادی که یک شب نخوابیدهاند، دیده میشود.
شایان ذکر است که نخوابیدن در طول شب لزوماً ایده خوبی برای افراد نیست، چون این رفتار میتواند با افزایش ریسک زوال عقل و دیگر مشکلات سلامتی همراه باشد. اما میتوان امیدوار
بود که در آینده با انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه به درمانهای جدید و کارآمدتری برای افسردگی دست پیدا کرد.
نتیجه این پژوهش در مجله PNAS منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو