تحقیقات زیادی در مورد ارتباط مصرف شیر با فواید سلامتی وجود دارد. اگرچه شیر و جایگزینهای گیاهی معمولا کنار هم قرار میگیرند، اما جایگزینهای غیرلبنی اغلب همان محتوی مواد مغذی شیر گاو را ندارند. ترکیبات شیر گاو بر اساس استاندارد تعریف شده ثابت است، در حالی که ترکیبات جایگزینهای گیاهی بر اساس برند متفاوت است.
نبض خبر: اگرچه شیر و جایگزینهای گیاهی معمولا کنار هم قرار میگیرند، اما جایگزینهای غیرلبنی اغلب همان محتوی مواد مغذی شیر گاو را ندارند.
تفاوت بین شیر گاو و جایگزینهای گیاهی غیر لبنی چیست؟
تحقیقات زیادی در مورد ارتباط مصرف شیر با فواید سلامتی وجود دارد. اگرچه شیر و جایگزینهای گیاهی معمولا کنار هم قرار میگیرند، اما جایگزینهای غیرلبنی اغلب همان محتوی مواد مغذی شیر گاو را ندارند. ترکیبات شیر گاو بر اساس استاندارد تعریف شده ثابت است، در حالی که ترکیبات جایگزینهای گیاهی بر اساس برند متفاوت است.
در اینجا چند نکته دیگر وجود دارد که باید هنگام انتخاب نوشیدنی خود در نظر داشته باشید:
– شیر گاو سرشار از مواد مغذی خاصی مانند کلسیم، فسفر، ریبوفلاوین و ویتامین B۱۲ است. جایگزینهای گیاهی اغلب با مواد مغذی که به طور طبیعی حاوی آنها نیستند غنی میشوند.
– شیر گاو به طور معمول پروتئین با کیفیت بالاتری نسبت به برخی از جایگزینهای گیاهی دارد. به عنوان مثال، نوشیدنیهای بادام، بادام هندی و نارگیل پروتئین کمی در هر واحد (۰-۱ گرم) دارند، در حالی که شیر گاو ۸ گرم پروتئین با کیفیت بالا در هر واحد دارد.
– راهنماهای غذایی آمریکا، مصرف سه وعده لبنیات کم چرب یا بدون چربی را برای افراد ۹ سال و بالاتر توصیه میکند. نوشیدنیهای جایگزین، بهجز نوشیدنیهای سویا، با کلسیم، ویتامین A و D غنی شدهاند و در گروه لبنیات قرار نمیگیرند، زیرا محتوای تغذیهای آنها مشابه شیر لبنی نیست.
– آکادمی اطفال آمریکا مصرف ۱۶ تا ۲۴ اونس شیر کامل ساده برای کودکان از یک سالگی را توصیه میکند.
– بر اساس بیانیههای انجمن اطفال کانادا، جایگزینهای گیاهی نباید نوشیدنی اصلی برای کودکان خردسال باشد. این نوشیدنیها ممکن است فاقد مواد مغذی مورد نیاز کودکان از جمله پروتئین و چربی باشند.
کودکان ۱ تا ۲ساله باید شیر کامل گاو بخورند.
برای کودکان ۲ تا ۸ ساله: شیر گاو یا نوشیدنی سویای غنی شده برای رفع نیازهای پروتئینی کودکان نیاز است.
– در بزرگسالان، الگوهای تغذیه سالم، که شامل غذاهای لبنی کم چرب و بدون چربی است، با کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ مرتبط است. همچنین مصرف لبنیات با بهبود سلامت استخوان، به ویژه در کودکان و نوجوانان مرتبط است.
آیا برای سلامت استخوانها اهمیتی دارد که پروتئین از منابع حیوانی باشد یا از گیاهان؟ به نظر میرسد هر دو منبع پروتئین حیوانی و گیاهی برای سلامت استخوان مناسب هستند. یک مطالعه متاآنالیز نشان داد که پروتئین گیاهی سویا و پروتئین حیوانی لبنیات تأثیر منفی بر سلامت استخوان در بزرگسالان سالم ندارد. در مطالعهای دیگر، محققان اثر پروتئین سویا (پروتئین گیاهی) جدا شده را با پروتئین حیوانی (لبنیات، تخم مرغ یا ترکیبی از پروتئینهای حیوانی) بر تراکم استخوان (BMD)، محتوای مواد معدنی استخوان و نشانگرهای تشکیل و تجزیه استخوان مقایسه کردند. نتایج هیچ تفاوتی را نشان ندادند.