سیگارکشیدن ریسک ابتلا به افسردگی را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد

سیگارکشیدن ریسک ابتلا به افسردگی را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد

نبض خبر: بسیاری از ما از مشکلات فیزیکی که سیگار کشیدن می‌تواند برای افراد در پی داشته باشد، اطلاع داریم؛ اما سیگار‌کشیدن می‌تواند روی روان و اعصاب ما هم تأثیر منفی داشته باشد. در سال‌های اخیر تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که میان سیگارکشیدن و بیماری‌های روانی ارتباط محکمی وجود دارد. بااین‌حال، محققان درباره اینکه سیگار می‌تواند باعث افسردگی شود، اتفاق‌نظر نداشتند. اما حالا پژوهشی جدید این موضوع را نشان می‌دهد.

افزایش ریسک ابتلا به افسردگی با سیگارکشیدن
محققان کانادایی و دانمارکی در پژوهشی که در ژورنال Acta Psychiatrica Scandinavica منتشر شده است، کشف کرده‌اند که سیگارکشیدن می‌تواند منجر به افسردگی و حتی بروز اختلال دوقطبی شود. محققان می‌گویند سیگارکشیدن نه‌تنها می‌تواند دلیل بیماری روانی باشد، بلکه می‌تواند ریسک بستری‌شدن در بیمارستان به‌خاطر بیماری‌های روانی را تا 250 درصد افزایش دهد.

سیگار کشیدن

پژوهشگران در این تحقیق داده‌های بیش از 350 هزار نفر از بیوبانک بریتانیا را بررسی کردند. بیوبانک بریتانیا از بزرگ‌ترین دیتابیس‌های دنیا برای اطلاعات سلامتی افراد محسوب می‌شود. این دیتابیس شامل اطلاعات ژنتیکی به‌همراه سایر اطلاعات سلامتی مربوط به بیش از نیم میلیون نفر است.

دانشمندان در تحقیق خود اطلاعات بیش از 350 هزار نفر را به کامپیوتر دادند و به‌دنبال الگوها گشتند. به گفته یکی از محققان به نام «داگ اسپید»، افراد معمولاً قبل از 20 سالگی شروع به استعمال دخانیات می‌کنند، اما بین 30 تا 60 سالگی به‌خاطر مشکل اعصاب و روان به بیمارستان مراجعه خواهند کرد:

«افراد معمولاً پیش از ابتلا به بیماری‌های اعصاب شروع به سیگارکشیدن می‌کنند. به‌طور متوسط، افرادی که اطلاعاتشان در بیوبانک بریتانیا وجود دارد، در 17 سالگی شروع به سیگارکشیدن کرده بودند. این درحالی است که معمولاً تا 30 سالگی به اختلالات روانی مبتلا نشده و در بیمارستان بستری نشدند.»

در داده‌های مورد بررسی محققان، 90 درصد افرادی که هنوز سیگار می‌کشیدند یا آن را ترک کرده‌اند، در قبل از 20 سالگی شروع به استعمال دخانیات کرده بودند. درحقیقت احتمال کمی وجود دارد که افراد بعد از 20 سالگی شروع به سیگارکشیدن کنند. البته داگ می‌گوید که ژن‌ها می‌توانند تعیین کنند که شما به سراغ استعمال دخانیات می‌روید یا خیر.

به گفته داگ، محققان هنگام بررسی اطلاعات افراد در دیتابیس به این موضوع پی بردند که در برخی دوقلوها که جدا از هم و در خانه‌های متفاوتی بزرگ شده بودند، نوع ژن تا 43 درصد می‌تواند مسئول استعمال دخانیات توسط آن‌ها باشد. مسلماً اگر والدین سیگار بکشند، شانس اینکه فرزند هم به سراغ استعمال دخانیات برود، افزایش می‌یابد. بااین‌حال، داگ می‌گوید که ژن نقش بزرگ‌تری در این زمینه ایفا می‌کند.

بیماری‌های اعصاب و روان می‌توانند منشأ ژنتیکی داشته باشند، اما پژوهشگران متوجه شده‌اند افرادی که دارای ژن مربوط به استعمال دخانیات بودند اما سیگار نمی‌کشیدند، در مقایسه با افرادی با ژن مشابه که سیگار می‌کشیدند، کمتر دچار اختلال روانی شده بودند.

اگرچه دانشمندان در این مطالعه متوجه شدند که استعمال دخانیات می‌تواند ریسک ابتلا به افسردگی و اختلال دوقطبی را افزایش دهد، اما هنوز مکانیزمی برای آن پیدا نکرده‌اند. به گفته داگ، یکی از دلایل این موضوع می‌تواند نیکوتین باشد. دلیل دیگر هم احتمالاً این است که سیگارکشیدن باعث التهاب مغز می‌شود.

اگرچه نیکوتین در ابتدا می‌تواند حس آرامش ایجاد کند، اما ادامه استفاده از آن اثر برعکس و متفاوتی روی فرد خواهد داشت: حس اضطراب و ناراحتی.

در حالت کلی، دانشمندان اگرچه نتوانسته‌اند مکانیزم دقیقی را پیدا کنند، اما می‌گویند سیگارکشیدن می‌تواند ریسک ابتلا به افسردگی و اختلال دوقطبی را افزایش دهد. آن‌ها می‌گویند شاید شروع مصرف دخانیات پس از سن 20 سالگی بتواند ریسک ابتلا این بیماری‌ها را محدود کند.

منبع‌: دیجیاتو

نبض خبر در شبکه های اجتماعی : خبر فوری اخبار کوتاه شنیده ها تحلیل ها خبر در لحظه 

  • اخبار مرتبط
  • تبادل نظر