- -
نبض خبر: در حالی که کروناروز گذشته رقم ۳۳۷ نفر فوتی را در کشور رکورد زد، شاهد حساسیت پایین جامعه نسبت به این شرایط هستیم حال آنکه واکنش مردم نسبت به حوادث تلخ اما با وسعت بسیار کمتر از این تعداد فوتی در حوادث گذشته از جمله سوانح هوایی بسیار گسترده بوده است.
پرواز مسافربری شماره ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایران ایر در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۶۷ از تهران به مقصد دوبی در حرکت بود که با شلیک دو موشک نیروی دریایی آمریکا بر فراز خلیج فارس سرنگون شد و تمامی ۲۹۰ سرنشین آن جان باختند.
پرواز شماره ۳۷۰۴ هواپیمایی آسمان که در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ از مبدأ تهران به مقصد یاسوج در حال حرکت بود و بعد از اصابت با کوه دنا سقوط کرد و تمام ۶۵ سرنشین آن فوت کردند.
اینها و مواردی از این دست ،حوادثی بودند که بعد از وقوع در واقع ترس و استرس ناشی از بروز آنها تا مدتی باعث کاهش و افت محسوس آمار مسافران و سفرهای هوایی در ایران می شد.
حال اگر نگاهی دقیق به آمار فوتی های ناشی از کرونا در بازه زمانی ۸ ماه اخیر بیاندازیم، شاهدیم این ویروس با 30 هزار و 712 فوتی به طور متوسط معادل ظرفیت ۱۰۶ هواپیمای ایران ایر تهران – دوبی یا ۲۴۰ هواپیمای سی – ۱۳۰ ارتش یا ۴۷۳ فروند هواپیمای تهران – یاسوج فوتی بر جای گذاشته است.
در واقع اگر درصدی از این وقایع و سوانح هوایی رخ می داد، بعید می دانستم که دیگر هیچکداممان از نزدیکی هیچ فرودگاهی رد شویم! زیرا احتیاط شرط عقل است و با این آمار وحشتناک، نجات جان خودمان از خطر احتمالی پیش رو، اهمیت و اولویت بیشتری می یافت.
این تنها چهار مثال به عنوان موردی محسوس از ابعاد انتشار و خطر ویروس کرونا بود، بر اساس آخرین آمار اعلامی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی (روز دوشنبه ۲۸ مهرماه ۹۹) از ۵۳۴ هزار و ۶۳۱ نفر مبتلا از ابتدای شیوع کرونا تا کنون، متاسفانه ۳۰ هزار و ۷۱۲ نفر جان خود را از دست داده اند.
متاسفانه اعتماد به نفس کاذب و باورهای اشتباه، این روزها بین هموطنان موج می زند. جملاتی مانند “گرفته ام و رد کرده ام”، “در فامیل ما که کسی نگرفته! شایعه است این کرونا! ما که ندیده ایم”، “چیزی نیست، من بیماری زمینه ای ندارم!”، “معتادها نمی گیرند!”، “ضدعفونی فایده ندارد. فقط دست به صورت و دهانت نزنی کافیست!!”، “بوی این ضدعفونی کننده ها خطرناک تر از خود کرونا ست!”، “کاش بگیرم و بدنم بعد از بهبودی ایمن شود!” و هزاران نقل قول و”شنیده ام” و” می گویند” دیگر در این خصوص را بارها و بارها شنیده و همچنان هم می شنویم.
کافیست از یک مبتلا به کرونا سوال کنید که در زمان ابتلا چه بر سرش آمد؟ ۹۰ درصد می گویند “مرگ را جلوی چشممان دیده ایم” پس برای جلوگیری از اکران چنین نمایش هولناکی در جلوی دیدگان خود باید از ۳ واکسن فعلی این ویروس یعنی “ماسک، فاصله اجتماعی و شستن دست ها” بهره گیریم.
چرا آمار فوتی های کرونا در ایران رکورد زد؟
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، طی روزهای اخیر در یک گفت وگوی تلویزیونی در پاسخ به این پرسش که چرا آمار فوتیهای مبتلا به کرونا همچنان رو به افزایش است، اظهار داشت: این موضوع ناشی از آن است که در مقاطعی رعایت فاصله گذاری اجتماعی در سطح جامعه کاهش یافت و مردم با برگزاری مراسم و انجام سفرها پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکردند.
حریرچی با بیان اینکه برگزاری مراسم، عادی سازی شرایط و عادی پنداری شیوع بیماری که در مردم رخ داد باعث ایجاد این تغییرات شد ابراز امیدواری کرد : با رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط مردم و استفاده همگانی از ماسک شاهد کاهش آمار مبتلایان باشیم اگر ۹۵ درصد مردم هنگام ورود و خروج از منزل از ماسک استفاده کنند آمار مبتلایان به شدت کاهش خواهد یافت.
کاهش محسوس رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط گیلانی ها
دبیر ستاد مقابله با بیماری کرونا در گیلان نیز در گفت و گویی با اشاره به آمارهای نگرانکننده رعایت شیوهنامههای بهداشتی از سوی صنوف و مردم، بیان کرد: در حال حاضر در اماکن و تجمعات رعایت فاصلهگذاری فیزیکی به ۲۰ درصد رسیده و کمتر از ۶۰ درصد مردم از ماسک در تجمعات خود استفاده میکنند.
دکتر ارسلان سالاری با بیان اینکه در مواجهه با کرونا ویروس عادی انگاری میشود و این مساله سهم قابلتوجهی در ابتلا به بیماری کووید ۱۹ دارد، تصریح کرد: این عادی انگاری مردم هرچند ممکن است خودشان را بیمار نکند اما نقش ویژه ای در ویروس پراکنی داشته و حیات شمار زیادی از مردم را به مرگ ختم میکند.
میزان استفاده از ماسک و رعایت پروتکل ها در گیلان مطلوب نیست
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گیلان هم اعلام کرد: رعایت پروتکل های بهداشتی و افزایش سفرها باعث شده که موارد بیماری و آمار مبتلایان و در این میان بیماران بد حال که بستری می شود، افزایش محسوسی یابد.
همگان وظیفه دارند همچنان توصیههای بهداشتی را رعایت کنند
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا معتقد است: همه ما وظیفه داریم همچنان توصیه های بهداشتی را به دقت کامل رعایت کنیم تا بتوان این بیماری را پیشگیری و کنترل کرد. در حال حاضر شستن دست با آب و صابون، زدن ماسک، فاصله گذاری اجتماعی، حضور نیافتن در مکان های شلوغ و پرتردد و نرفتن به سفر از مهمترین اقدامات برای کنترل این بیماری است.
گیلان دومین استان درگیر بیماری کرونا بود که توانست با همراهی مردم این بیماری به خوبی مدیریت کند اما طی یکی دو ماه اخیر دوباره رفته رفته در پی افزایش ترددها و بی توجهی مردم آمار مبتلایان به کووید ۱۹ و بستری ها در بیمارستان روند صعودی به خود گرفته است.