- 2 خرداد 1402
- - 09:48
⇐ حتما سند مالکیت خودرو (همان برگ سبز خودرو) را بررسی کنید. از فروشنده بخواهید اصل سند را به شما نشان دهد. به کپی برابر اصل و عکس اکتفا نکنید.
⇐ نام و مشخصات نوشته شده را با اتومبیلی که قصد خرید آن را دارید تطبیق دهید. سپس به مشخصات مالک خودرو توجه کنید. حتما اصل اوراق هویتی فروشنده را بخواهید و مشخصات او را با مشخصاتی که برای مالک نوشته شده است تطبیق دهید.
⇐ اگر مشخصات مالک و فروشنده تطبیق نداشت از انجام معامله اجتناب کنید. گول صحبت هایی مانند اینکه: ماشین مال برادر خانمم است به من گفته بفروشم را نخورید. اگر فروشنده مدعی است که نماینده ی مالک برای فروش خودرو است، باید به شما وکالتنامه ی رسمی ارائه دهد.
⇐ اگر فروشنده از مالک وکالت در فروش داشته باشد حتما به صورت دقیق مندرجات وکالتنامه را بررسی کنید. در بخش های آینده در این خصوص بیشتر توضیح خواهم داد.
به طور خلاصه مدارکی که باید بررسی کنید موارد زیر است:
⇐ کارت خودرو
⇐ اصل سند خودرو (سند کمپانی برای خودرو های داخلی و سند گمرکی برای خودرو های وارداتی)
⇐ برگ معاینه فنی معتبر
⇐ بیمه خودرو
⇐ کارت شناسنایی مالک
⇐ وکالتنامه (در صورتی که فروشنده وکالتنامه داشته باشد)
اگر کسی به نمایندگی از فرد محجور (مثلا صغیر ) با شما وارد معامله می شود هم مدارکی مانند قیم نامه را چک کنید.
⇐ ممکن است خودرو دارای ایراداتی باشد که برای افراد عادی مشخص نباشد. یا قبلا چپ کرده باشد اما فروشنده از این موضوع چیزی به شما نگفته باشد.
⇐ بهتر است اتومبیل را به کارشناس فنی نشان دهید تا اگر قبلا دچار تصادف جدی شده یا مشکل فنی دارد پیش از معامله و متوجه شوید و با آگاهی در مورد انجام معامله تصمیم بگیرید.
⇐ در صورتی که ماشین دارای ایراداتی بود حتما ایرادات را کارشناس مکتوب کند و به امضا طرفین برسانید.
⇐ در قسمت موضوع معامله، مشخصات خودرو را به صورت کامل و دقیق شامل نوع خودرو، سیستم آن، رنگ و مدل آن، شماره شهربانی، شماره موتور، شاسی و بدنه بنویسید.
⇐ مبلغ کل معامله و نحوه ی پرداخت و تاریخ پرداخت را به طور دقیق مشخص کنید. اگر بابت بهای خودرو چک می دهید، مشخصات کامل چک ها را هم بنویسید.
⇐ تاریخ دقیق تحویل خودرو و شرایط و مکان تحویل را به طور کامل بنویسید. این مورد بیشتر برای زمانی لازم است که خریدار و فروشنده در 2 شهر باشند.
⇐ اگر خودرو ایرادی دارد یا قرار است تعمیر شود و سپس به شما تحویل شود، این موضوع را قید کنید.
⇐ اگر ماشین را با ابرادات و یا تصادفاتش می خرید ، ایرادات ماشین را درش قید کنید. و این موضوع را طرفین امضا کنند.
⇐ در قسمت شروط تاریخ حضور در دفتر اسناد رسمی و مدارکی که باید همراه هر یک از شما باشد را مشخص کنید. شماره دفتر اسناد رسمی را هم ذکر کنید. عدم حضور هر یک از طرفین در موعد مقرر در دفتر خانه برای آنها مسولیت خواهد داشت. عموما طرفین برای عدم حضور در دفتر خانه خسارت تعیین می کنند.
در این قسمت به عنوان تذکر ذکر کنید که همراه نداشتن مدارک به منزله ی عدم حضور است.
⇐ اگر برای مراجعه به مرکز تعویض پلاک و … وکالتنامه ای به نام شما تنظیم می شود، مشخصات آن را به طور کامل در مبایعه نامه بنویسید.
عموما وکالت نامه ها مدت دار هستند. به مدت آن توجه کنید پس از اتمام مدت وکالتنامه دیگر نمی توانید از آن استفاده کنید.
⇐ حتما ذکر کنید که مسئولیت کلیه تخلفات راهنمایی و رانندگی ، جرایم و همچنین خسارات وارد بر اتومبیل تا زمان تحویل خودرو به خریدار بر عهده ی مالک است.
⇐ در خصوص لوازم جانبی خودرو شامل جک، آچار چرخ و .. تعیین تکلیف کنید که آیا روی ماشین است و یا خیر.
⇐ کلیه اسناد و مدارکی که باید به شما تحویل داده شود را به صورت دقیق ذکر کنید.
⇐ در خصوص فسخ معامله می توانید مواردی را پیش بینی کنید. توصیه من این است که از پذیرفتن شرط «اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن افحش» خودداری کنید. کم نیستند خریدارانی که پس از معامله و تحویل خودرو متوجه ایرادات اساسی آن می شوند.
⇐ حتما قید کنید که اگر فروشنده در تحویل خودرو تاخیر کند، باید وجه التزام بپردازد.
وجه التزام در واقع خسارتی است که در صورت عدم تحویل خودرو و یا دیرکرد تحویل آن پرداخن می شود. مبلغ وجه التزام معمولا به صورت روزانه تعیین می شود. مثلا قید می شود روزانه 500 هزار تومان جریمه تاخیر در تحویل است.
⇐ فروشنده هم می تواند بابت تاخیر در پرداخت ثمن خودرو، وجه التزام تعیین کنید.
منبع: سایت قاسم نجفی